Επικοινωνία

Τ: 210-5738369
Κ: 6977-007478
Ε: s.astrinakis@gmail.com

Ώρες Ιατρείου

Δευ - Παρ: 16:00 - 21:00

Διεύθυνση

Παναγή Τσαλδάρη 12 & Σαλαμίνος 2 Περιστέρι, 12132
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΟΠΩΣΗΣ ΣΕ ΚΥΛΙΟΜΕΝΟ ΤΑΠΗΤΑ

Η δοκιμασία κόπωσης γίνεται συχνά για να διαφωτίσει τον ιατρό σε περίπτωση ανεξήγητων πόνων του ασθενή στο στήθος. Επίσης για να ξέρει ένας ασθενής πόσο αντέχει η καρδιά του στην άσκηση όταν έχει προηγηθεί κάποια καρδιολογική επέμβαση.

  • Πριν από την εξέταση δεν πρέπει να πιείτε καφέ ή αλκοόλ.
  • Πρέπει να είστε νηστικοί και δεν πρέπει να καπνίσετε.

Στην καθημερινή κλινική πράξη οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο εξετάζονται σε ηρεμία, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματά τους εκδηλώνονται κατά ή μετά από σωματική κόπωση ή ψυχικές συγκινήσεις. Με τη δοκιμασία κόπωσης επιδιώκεται η πρόκληση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο.
 
Κατά την άσκηση αυξάνεται η καρδιακή συχνότητα και η συστολική αρτηριακή πίεση με αποτέλεσμα την αύξηση του καρδιακού έργου. Το φυσιολογικό καρδιαγγειακό σύστημα έχει μεγάλες λειτουργικές εφεδρείες και έτσι αντιμετωπίζει το αυξημένο έργο που απαιτεί η κόπωση, χωρίς την εμφάνιση παθολογικών ευρημάτων. Αντίθετα το καρδιαγγειακό σύστημα των ασθενών με στεφανιαία νόσο έχει μειωμένες εφεδρείες και κατά κανόνα δε μπορεί να αντεπεξέλθει στο αυξημένο έργο που απαιτεί η κόπωση. Έτσι επέρχεται ισχαιμία με τα κλινικά ή εργαστηριακά ευρήματά της.

Ανάλογα με τη φυσική σας κατάσταση και την υγεία της καρδιάς σας ο φυσιολογικός χρόνος στο τεστ κοπώσεως είναι 5-10 λεπτά περίπου.