Επικοινωνία

Τ: 210-5738369
Κ: 6977-007478
Ε: s.astrinakis@gmail.com

Ώρες Ιατρείου

Δευ - Παρ: 16:00 - 21:00

Διεύθυνση

Παναγή Τσαλδάρη 12 & Σαλαμίνος 2 Περιστέρι, 12132
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ;

 • ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ; +

  Είναι μια συσκευή που παράγει ηλεκτρικά ερεθίσματα, τα οποία διεγείρουν την καρδιά μέσω ενός ή δύο ειδικών καλωδίων. Τοποθετείται όταν η κανονική διέγερση της καρδιάς έχει διαταραχθεί με αποτέλεσμα την εμφάνιση αρρυθμιών, οι οποίες μπορεί να προκαλούν ζάλη, κόπωση, δύσπνοια ή λιποθυμικά επεισόδια.
 • Η ΚΑΡΔΙΑ +

  Η καρδιά είναι ένα αξιοθαύμαστο όργανο. Είναι μία μυϊκή αντλία που χτυπά περισσότερο από 100.000 φορές την ημέρα. Μερικές φορές δεν είναι ικανή να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σώματος σε αίμα. Ένα άτομο με αυτό το πρόβλημα αισθάνεται κουρασμένο ή έχει συχνές τάσεις λιποθυμίας. Μπορεί να υπάρχουν αυτά ή και άλλα συμπτώματα πριν τοποθετηθεί ο βηματοδότης.
 • Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ +

  Η καρδιά αποτελείται από 4 κοιλότητες. Οι δύο πάνω κοιλότητες ονομάζονται κόλποι και οι δύο κάτω κοιλότητες ονομάζονται κοιλίες. Οι κόλποι βοηθούν να γεμίσουν με αίμα οι κοιλίες. Οι κοιλίες είναι μεγαλύτερες από τους κόλπους και τροφοδοτούν με αίμα τους πνεύμονες, καθώς και το υπόλοιπο σώμα. Ο καρδιακός ρυθμός υπό φυσιολογικές συνθήκες ρυθμίζεται από το "φυσικό καρδιακό βηματοδότη", ο οποίος βρίσκεται στο δεξί πάνω μέρος της καρδιάς και ονομάζεται φλεβόκομβος. Είναι μία μικρή ομάδα ειδικών κυττάρων που παράγουν ηλεκτρικά σήματα σε κανονικά διαστήματα. Ο φλεβόκομβος αυτόματα αυξομειώνει τον καρδιακό ρυθμό ανάλογα με τις ανάγκες του σώματος. Για παράδειγμα κατά τη διάρκεια άσκησης ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται καθώς απαιτείται μεγαλύτερη ροή αίματος στο σώμα. Το ηλεκτρικό σήμα αποστέλλεται από το φλεβόκομβο στον κολποκοιλιακό κόμβο, μία δεύτερη ομάδα από ειδικά κύτταρα, η οποία βρίσκεται κοντά στο κέντρο της καρδιάς. Ο κολποκοιλιακός κόμβος στέλνει τα σήματα στα μυϊκά τοιχώματα των κοιλιών. Αυτός ο φυσικός ηλεκτρικός δρόμος είναι πολύ σημαντικός, γιατί όταν τα σήματα φθάνουν στις χαμηλότερες κοιλότητες συσπώνται οι δύο κοιλίες, τροφοδοτώντας έτσι το σώμα με αίμα. Αυτή τη σύσπαση της καρδιάς τη νιώθουμε στο σφυγμό. Συνήθως οι δύο κοιλίες συσπώνται κλάσματα του δευτερολέπτου μετά τους κόλπους, αφού έχουν γεμίσει με αίμα. Αυτή η ιδανική ακολουθία χρονικού συντονισμού ονομάζεται κολποκοιλιακός συγχρονισμός.
 • ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ; +

  1.Σε βλάβες του φλεβόκομβου. Μερικές φορές ο φλεβόκομβος σταματά να λειτουργεί σωστά. Μπορεί να αυξομειώνει ακανόνιστα το ρυθμό με τον οποίο στέλνει τα ηλεκτρικά σήματα ή ο ρυθμός των σημάτων είναι πολύ χαμηλός. Έτσι, οι κοιλότητες της καρδιάς δε συσπώνται αρκετά συχνά ώστε να παρέχουν ικανοποιητική ποσότητα αίματος στο σώμα. Τέτοιες παθήσεις είναι η μεγάλη φλεβοκομβική βραδυκαρδία, οι φλεβοκομβικές παύσεις και το σύνδρομο νοσούντος φλεβοκόμβου. 2.Σε βλάβες του συστήματος αγωγής Προβλήματα επίσης μπορεί να παρουσιαστούν και στον ηλεκτρικό δρόμο μεταξύ των κόλπων και των κοιλιών της καρδιάς. Ο φλεβόκομβος στέλνει σήματα, τα οποία μπορεί να φτάσουν καθυστερημένα στον κολποκοιλιακό κόμβο ή να μη φτάσουν καθόλου στις κοιλίες. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται κολποκοιλιακός αποκλεισμός. Αν και οι κοιλίες έχουν ένα φυσικό εφεδρικό σύστημα, το οποίο μπορεί συνήθως να παράγει δικά του σήματα, αυτά είναι πολύ αργά. Σαν αποτέλεσμα καρδιακός αποκλεισμός συχνά σημαίνει την αργή κίνηση των κοιλιών, ακόμη και όταν ο φλεβόκομβος στέλνει πιο γρήγορα σήματα σε μία προσπάθεια να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό. Ο καρδιακός αποκλεισμός ίσως προκαλέσει το χάσιμο του κολποκοιλιακού συγχρονισμού (κακός συντονισμός στις συσπάσεις μεταξύ κόλπων και κοιλιών). Σαν αποτέλεσμα οι κοιλίες δε γεμίζουν αρκετά με αίμα πριν από τη σύσπαση. Τέτοιες παθήσεις είναι ο πλήρης κολποκοιλιακός αποκλεισμός, η κολπική μαρμαρυγή με αργό κοιλιακό ρυθμό και οι σοβαρού βαθμού αποκλεισμοί σκελών. 3.Άλλα αίτια Υπάρχουν βέβαια και άλλοι πιθανοί λόγοι για τον οποίο εμφυτεύεται ένας βηματοδότης, όπως σε περίπτωση διατατικής και υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας, χωρίς ακόμα ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
 • Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ +

  Ο βηματοδότης μεταβάλλει τον καρδιακό ρυθμό ώστε να ανταποκρίνεται η καρδιά στις ανάγκες του σώματος σε αίμα. Ο βηματοδότης παρέχει βηματοδοτικά σήματα που μοιάζουν πολύ με τα φυσιολογικά σήματα της καρδιάς. Ανάλογα με την κατάσταση του ασθενή ο βηματοδότης μπορεί να αντικαταστήσει τα σήματα του φλεβόκομβου που καθυστερούν ή χάνονται κατά την πορεία του ηλεκτρικού δρόμου μεταξύ κόλπων και κοιλιών. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στο χρονικό συντονισμό κόλπων-κοιλιών και να εξασφαλίσει τη σύσπαση των κοιλιών της καρδιάς σε επαρκή συχνότητα.
 • ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ +

  Το βηματοδοτικό σύστημα όπως και κάθε βηματοδοτικό σύστημα αποτελείται από δύο μέρη. Τη γεννήτρια η οποία παράγει τα βηματοδοτικά ερεθίσματα και τα ηλεκτρόδια που αποδίδουν τα βηματοδοτικά ερεθίσματα στην καρδιά. Τα ίδια ηλεκτρόδια μεταφέρουν σήματα από την καρδιά στον βηματοδότη. Διαβάζοντας αυτά τα σήματα η γεννήτρια παλμών είναι ικανή να παρακολουθεί την καρδιακή δραστηριότητα και να ανταποκρίνεται ανάλογα. Οι βηματοδότες λειτουργούν κατ’ επίκληση. Αυτό σημαίνει ότι ο βηματοδότης αναμένει το φυσικό ρυθμό στις κοιλίες ή στους κόλπους και όταν ο τελευταίος πέσει κάτω από τα προκαθορισμένα όρια, τότε στέλνει βηματοδοτικούς παλμούς (ερεθίσματα), αρκετά δυνατούς ώστε να εξαναγκάσει την καρδιά να συσπαστεί και να τροφοδοτήσει με αίμα το σώμα. Οι βηματοδότες χαρακτηρίζονται από τη λειτουργία της αίσθησης (αναγνώριση φυσικών παλμών της καρδιάς), από τη λειτουργία της βηματοδότησης (αποστολή ερεθίσματος ικανού να διεγείρει την καρδιά), και τη βηματοδοτική συχνότητα (συχνότητα των ερεθισμάτων που εκπέμπει ο βηματοδότης). Αν η συχνότητα της καρδιάς είναι μικρότερη από τη βηματοδοτική, ο βηματοδότης το αισθάνεται και δίνει ερεθίσματα σε συχνότητα όσο η βηματοδοτική. Αν η συχνότητα της καρδιάς είναι μεγαλύτερη από τη βηματοδοτική, ο βηματοδότης το αισθάνεται και αναστέλλει την παραγωγή ερεθισμάτων. Μερικές λειτουργίες του βηματοδότη μπορούν να ρυθμιστούν από τον ιατρό εξωτερικά μέσω ειδικών συσκευών που ονομάζονται προγραμματιστές βηματοδοτών για να ανταποκρίνεται ο βηματοδότης πλήρως με τις ανάγκες του ασθενή.
 • ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ; +

  Η εμφύτευση του καρδιακού βηματοδότη είναι μια απλή και μικρής διάρκειας επέμβαση η οποία εκτελείται με τοπική αναισθησία, σε μια αίθουσα με ακτινολογικά μηχανήματα και με κατάλληλα συστήματα επέμβασης και ελέγχου της καρδιάς. Τα καλώδια εισάγονται σε μια φλέβα που βρίσκεται στην περιοχή κάτω από την κλείδα και προωθούνται μέχρι την καρδιά (δεξιό κόλπο ή δεξιά κοιλία). Η ανατομική τους πορεία ελέγχεται από ένα σύστημα ακτινών Χ, ενώ η λειτουργία του βηματοδότη από μια σειρά ηλεκτρικών μετρήσεων. Ο βηματοδότης εισάγεται μετά σε μια θήκη (τσέπη) που δημιουργείται για αυτό το λόγο κάτω από το δέρμα και συνδέεται με τα καλώδια. Η επέμβαση μπορεί να διαρκέσει 30 με 90 λεπτά και επιφέρει τη μερική ακινησία της ωμοπλάτης, από την πλευρά της τσέπης που περιέχει το βηματοδότη, για περίπου 24-48 ώρες. Ο ιατρός καθορίζει την περιοδικότητα των επόμενων ελέγχων. Μετά την εμφύτευση θα δοθεί στον ασθενή μια ταυτότητα (κάρτα) του βηματοδότη. Σε αυτές περιέχονται τα στοιχεία του ιατρού, το είδος του καρδιακού βηματοδότη που εμφυτεύτηκε και των καλωδίων που χρησιμοποιήθηκαν. Η ταυτότητα πρέπει να δείχνεται σε όλες τις περιπτώσεις που θα ζητηθεί και ως εκ τούτου πρέπει να την έχουμε πάνω μας πάντα. Την επόμενη της εμφύτευσης, αφού γίνει έλεγχος της σωστής τοποθέτησης ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου, και επιστρέφει την 7η μέρα για αποκοπή των ραμμάτων.
 • Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ +

  Ο βηματοδότης τροφοδοτείται από μια μικρή μπαταρία, ασφαλώς στεγανοποιημένη μέσα στη γεννήτρια. Η μπαταρία αυτή δεν μπορεί να ξαναφορτιστεί. Για αυτό το λόγο ο βηματοδότης πρέπει να αντικατασταθεί, όταν η ενέργεια της μπαταρίας εξαντληθεί. Επίσης, ο βηματοδότης περιλαμβάνει αρκετά ηλεκτρονικά κυκλώματα, τα οποία ελέγχουν τις λειτουργίες του, καθώς και την παρακολούθηση της καρδιακής δραστηριότητας. Όπως αναφέρθηκε, ο βηματοδότης παρακολουθεί τη δραστηριότητα της καρδιάς, διαβάζοντας τα σήματα που μεταφέρονται από τους θαλάμους της καρδιάς μέσω των ηλεκτροδίων. Έτσι γνωρίζει πότε οι καρδιακοί θάλαμοι συσπώνται. Για τους περισσότερους ασθενείς οι πληροφορίες αυτές είναι αρκετές, για να αποφασίσει ο βηματοδότης πότε θα δώσει παλμούς. Μερικοί ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν από βηματοδότη που ρυθμίζει αυτόματα το ρυθμό, ανάλογα με την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας (π.χ. όταν ανεβαίνουν σκάλες). Τα βηματοδοτικά συστήματα για αυτούς τους ασθενείς χρησιμοποιούν αισθητήρες για να παρακολουθούν τη σωματική ανάγκη σε αίμα. Οι πληροφορίες που παρέχουν αυτοί οι αισθητήρες αναλύονται από το βηματοδότη, δίνοντάς του τη δυνατότητα να αυξήσει από μόνος του το ρυθμό, όταν αδυνατεί να το κάνει ο φλεβόκομβος.
 • ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ +

  Σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού θα πρέπει να παίρνετε το σφυγμό σας για 1 λεπτό κάθε ημέρα. Επίσης μάθετε το σωστό τρόπο για να παρακολουθείτε τον καρδιακό σας ρυθμό. Ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να μεταβάλλεται, αλλά δεν πρέπει να πέσει κάτω από το μικρότερο όριο που έχει προγραμματισθεί ο βηματοδότης. Ο βηματοδότης έχει κάποιες παραμέτρους αντικατάστασης, που βοηθούν τον ιατρό να καθορίσει το χρόνο αντικατάστασής του. Θα πρέπει να αποφεύγετε δραστηριότητες που μπορεί να οδηγήσουν σε επαφή με την περιοχή που είναι τοποθετημένος ο βηματοδότης. Γενικά μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές δραστηριότητες και ασχολίες που είχατε πριν τοποθετηθεί ο βηματοδότης. Μπορείτε να γυρίσετε στο φυσικό ρυθμό ασχολιών που έχετε σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητά σας στο σπίτι. Μπορείτε να επιστρέψετε στη φυσική σας σεξουαλική δραστηριότητα. Μπορείτε να ταξιδεύετε με αυτοκίνητα, πλοία, τρένα και αεροπλάνα. Μετά τη λήψη της ταυτότητας ασθενή με βηματοδότη, θα την επιδεικνύετε στους φρουρούς των αεροδρομίων για να αποφεύγετε το πέρασμα από τα μηχανήματα ανίχνευσης αντικειμένων (που προκαλούν μαγνητισμό του βηματοδότη).
 • ΣΥΧΝΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ +

  1. Παίρνετε το σφυγμό σας κάθε μέρα για ένα ολόκληρο λεπτό. 2. Λέτε σε όλους τους ιατρούς που συμβουλεύεστε ότι έχετε βηματοδότη.  3. Ενημερώστε τον οδοντίατρό σας.  4. Έχετε πάντοτε πάνω σας την ταυτότητα ασθενή με βηματοδότη.  5. Σε περίπτωση που χρειαστείτε επαναπρογραμματισμό από τον ιατρό πείτε του να σημειώσει την αλλαγή και την ημερομηνία στην πίσω πλευρά της ταυτότητας ασθενή. 6. Ακολουθείτε πιστά τις συμβουλές του ιατρού σας όσον αφορά τη σωματική άσκηση.  7. Επισκέπτεστε σε τακτά χρονικά διαστήματα τον ιατρό ή το νοσοκομείο για έλεγχο του βηματοδότη.  8. Αρχικά ο έλεγχος γίνεται πριν την έξοδο από το νοσοκομείο. Μετά ελέγχεται τον 1ο, 3ο και 6ο μήνα από την τοποθέτησή του και μετά ανά 6μηνο. 9. Ακολουθείτε τον προγραμματισμό που σας δίνει το νοσοκομείο ή ο ιατρός σας για έλεγχο των παραμέτρων αντικατάστασης του βηματοδότη.
 • ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ; +

  Οι επιπλοκές της βηματοδότησης μπορεί να είναι διαταραχή της αίσθησης και βηματοδότησης, θραύση του καλωδίου και διάβρωση ή μόλυνση της θήκης του βηματοδότη. Οι επιπλοκές αντιμετωπίζονται αναίμακτα με επαναπρογραματισμό των παραμέτρων του βηματοδότη, μέσω ειδικών συσκευών που αποκαλούνται προγραμματιστές.
 • ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ; +

  Ο βηματοδότης είναι μία ηλεκτρονική συσκευή. Αν και είναι καλά προστατευμένη, υπάρχουν κάποιες πηγές ηλεκτρομαγνητικής παρεμβολής που μπορεί να προκαλέσουν μια προσωρινή αλλαγή στις παραμέτρους του βηματοδότη. Σε περίπτωση ηλεκτρομαγνητικής παρεμβολής ο βηματοδότης θα αλλάξει τιμές στις παραμέτρους του, αλλά αυτό θα είναι προσωρινό. Οι περισσότερες οικιακές συσκευές είναι ασφαλείς και δεν επηρεάζουν το βηματοδότη. Αλλά για κάθε ερώτηση, όσον αφορά κάποια συσκευή ή αν παρουσιάσετε συμπτώματα σαν αυτά που είχατε πριν την τοποθέτηση ενημερώστε αμέσως τον ιατρό. Γενικά κάποιες συσκευές επιδρούν προσωρινά στο βηματοδότη, και όσο πιο γρήγορα απομακρυνθείτε από αυτές τόσο πιο γρήγορα ο βηματοδότης θα επιστρέψει στις κανονικές του λειτουργίες.
 • ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΚΑΙ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ: +

  1. Κινητά τηλέφωνα και ασύρματα σταθερά. Τα κινητά τηλέφωνα να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 20 εκατοστών από το βηματοδότη. Να μιλάτε από το αντίθετο αυτί της θέσης βηματοδότη ή να χρησιμοποιείτε handsfree. 2. Κεραίες εκπομπής και τροφοδοτικά. Να αποφεύγετε γραμμικούς ενισχυτές ισχύος και κεραίες εκπομπής. Τα συστήματα αυτά όταν είναι καλά γειωμένα δε δημιουργούν προβλήματα. Επίσης δεν υπάρχει πρόβλημα από λειτουργία ραδιοπομπών CB (ως 5W). 3. Φούρνους μικροκυμάτων. Παραμείνετε τουλάχιστον 2-3 μέτρα μακριά από το φούρνο μικροκυμάτων όταν αυτός λειτουργεί. 4. Ηλεκτρικές συσκευές. Αποφύγετε τις συσκευές ηλεκτροσυγκολλήσεως ή παρόμοιες συσκευές (πρέπει να είστε τουλάχιστον 20-30 μέτρα μακριά). 5. Γραμμές μεταφοράς ενέργειας. Αποφύγετε υψηλής τάσεως ηλεκτρομαγνητικά πεδία που παράγονται από γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσεως. 6. Συσκευές διαθερμίας. Οι συσκευές είναι τοποθετημένες σε νοσοκομεία ή κλινικές. Να ενημερώνετε κάθε ιατρό, ακόμη και τον οδοντίατρο, ότι έχετε βηματοδότη.  7. Συσκευή διαθερμίας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ποτέ σε ασθενή με βηματοδότη. 8. Υψηλής ενέργειας ακτινοβολία. Τέτοιου είδους ακτινοβολία μπορεί να καταστρέψει τον βηματοδότη. Αν χρειασθείτε θεραπεία με ακτινοβολία κοντά στην περιοχή του βηματοδότη ζητήστε να σας τοποθετήσουν πλέγμα προστασίας πάνω από το βηματοδότη. 9. Τα αεροδρόμια. Στα αεροδρόμια θα πρέπει να έχετε τη κάρτα του βηματοδότη μαζί σας και να την επιδεικνύετε όταν χρειασθεί στο προσωπικό ασφαλείας. Να ζητάτε να μην περάσετε από τη μαγνητική πύλη που κάνει ανίχνευση μετάλλων.
 • Η ΖΩΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ +

  Ο βηματοδότης δεν επιφέρει ουσιώδεις περιορισμούς στον τρόπο ζωής. Δεν πρέπει να ανησυχείτε για τη χρήση των περισσοτέρων οικιακών συσκευών, για τον ελεύθερο χρόνο και τη δουλειά, αρκεί οι συσκευές να λειτουργούν καλά. Πρέπει ωστόσο να πάρετε κάποιες προφυλάξεις για ηλεκτρομαγνητικά πεδία που ορισμένες φορές υπάρχουν στο περιβάλλον και μπορεί να αλλοιώσουν τη λειτουργία του καρδιακού βηματοδότη. Ο αθλητισμός, τα ταξίδια, η δίαιτα και η επαγγελματική δραστηριότητα δεν αντενδείκνυνται, αλλά μπορεί να υποστούν περιορισμούς ανάλογα με το είδος του βηματοδότη που εμφυτεύτηκε, με την παθολογία και γενικά με τη φυσική κατάσταση. Δεν υπάρχουν αντενδείξεις για μια φυσιολογική σεξουαλική δραστηριότητα.