ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Γενικές πληροφορίες
Τα αντιπηκτικά είναι φάρμακα που βοηθούν στην πρόληψη θρόμβωσης παρεμβαίνοντας στο μηχανισμό της πήξης του αίματος. Με την αντιπηκτική αγωγή θέλουμε να μειώσουμε την ικανότητα του αίματος να πήζει σε τέτοιο βαθμό ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι για θρόμβωση χωρίς να προκληθεί αιμορραγία. Στη χώρα μας κυκλοφορούν δύο αντιπηκτικά φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα σε διαφορετική δοσολογία: το Sintrom® (4mg) και το Panwarfin® (5mg). Ο εργαστηριακός έλεγχος της αντιπηκτικής αγωγής για τα συγκεκριμένα φάρμακα γίνεται μετρώντας το INR (International Normalised Ratio). Προσοχή: Η μέτρηση του INR δε χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση της δοσολογίας των νέων αντιπηκτικών φαρμάκων (Pradaxa®, Xarelto®, Eliquis®).
Προϋποθέσεις επιτυχίας της αντιπηκτικής αγωγής
Η επιτυχία της αντιπηκτικής αγωγής εξαρτάται από τη συνέπεια του ασθενή και τη στενή συνεργασία του με τον ιατρό. Στη διατήρηση του INR στα επιθυμητά επίπεδα σημαντικό ρόλο παίζει:
- Ο συχνός εργαστηριακός έλεγχος της αντιπηκτικής αγωγής. Αρχικά πρέπει να γίνεται κάθε 5-7 ημέρες και όταν σταθεροποιηθεί η αντιπηκτική αγωγή, κάθε μήνα.
- Ο κλινικός έλεγχος της αντιπηκτικής αγωγής. Πρέπει να ενημερώνεται ο ιατρός σε κάθε περίπτωση εμφάνισης αιμορραγίας στο σώμα, στο δέρμα (μελανιές), στη μύτη, στα ούλα, στα ούρα, στο έντερο κτλ.
- Η τακτική λήψη της αντιπηκτικής αγωγής. Δεν πρέπει ποτέ να παραλείπετε την καθορισμένη καθημερινή δόση του αντιπηκτικού σκευάσματος και αν χάσετε μία δόση δεν πρέπει να πάρετε διπλή δόση την επόμενη ημέρα, αλλά να επικοινωνήσετε με τον ιατρό. Επίσης θα πρέπει να παίρνετε τα αντιπηκτικά φάρμακα κατά το δυνατόν την ίδια ώρα περίπου κάθε ημέρα.
Παράγοντες που επηρεάζουν την αντιπηκτική αγωγή
- Η γενική κατάσταση της υγείας του ασθενή. Ένα απόστημα στο δόντι, παρατεταμένο, εμπύρετο ή μία παρατεινόμενη διάρροια μπορεί να διαταράξουν έντονα την αντιπηκτική αγωγή. Για αυτό αν υπάρχουν προβλήματα υγείας, πρέπει ο ασθενής να συμβουλευτεί τον ιατρό του αμέσως.
- Η λήψη άλλων φαρμάκων. Πολλά φάρμακα επηρεάζουν την αντιπηκτική αγωγή, προκαλώντας είτε παράταση του INR και αυξημένο κίνδυνο αιμορραγιών, είτε βράχυνση του INR και αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων. Για αυτό πριν τη λήψη οποιουδήποτε άλλου φαρμάκου απαιτείται η ενημέρωση του θεράποντος ιατρού.
- Φάρμακα που παρατείνουν το INR: οι κεφαλοσπορίνες 2ης και 3ης γενιάς, μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη (π.χ. ιβουπροφαίνη, ναπρογένη), η θυροξίνη, η ομεπραζόλη, η σιμετιδίνη, η αμιωδαρόνη, η φαινυτοΐνη, η ερυθρομυκίνη, τα αναβολικά στεροειδή κτλ o
- Φάρμακα που βραχύνουν το INR: η ριφαμπικίνη, τα βαρβιτουρικά, η καρβαμαζεπίνη κτλ. o
- Κατά κανόνα απαγορεύεται η λήψη ασπιρίνης ή άλλων δισκίων που την περιέχουν από τον ασθενή.
- Οι διατροφικές συνήθειες. Απαιτείται προσοχή στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, καθώς και στη λήψη τροφών που περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Κ (όπως είναι το σπανάκι, το λάχανο, το μαρούλι, το κουνουπίδι, το σπαράγγι, το μπρόκολο, το πράσινο τσάι, το νεροκάρδαμο, τα πράσινα γογγύλια κτλ). Από αυτές τις τροφές πρέπει να καταναλώνονται μόνο μικρές ποσότητες.
Επεμβάσεις
Πριν από χειρουργικές ή οδοντιατρικές επεμβάσεις πρέπει να ενημερώνεται εγκαίρως ο ιατρός για αποφυγή επιπλοκών. Επίσης οι ενδομυϊκές ενέσεις πρέπει να αποφεύγονται. Αν είναι αναγκαίες, πρέπει μετά την αφαίρεση της βελόνας να εφαρμόζεται έντονη πίεση στο σημείο της ένεσης για μερικά λεπτά.
Εγκυμοσύνη
Λόγω του κινδύνου πρόκλησης βλαβών στα έμβρυα από τη λήψη αντιπηκτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν πρέπει να επικοινωνήσουν έγκαιρα με τον ιατρό τους προκειμένου να ρυθμίσουν την αντιπηκτική τους αγωγή.
Κάρτα αντιπηκτικής αγωγής
Για την καλύτερη ρύθμιση της αντιπηκτικής θεραπείας μπορείτε να συμπληρώσετε την κάρτα αντιπηκτικής αγωγής σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού.