Επικοινωνία

Τ: 210-5738369
Κ: 6977-007478
Ε: s.astrinakis@gmail.com

Ώρες Ιατρείου

Δευ - Παρ: 16:00 - 21:00

Διεύθυνση

Παναγή Τσαλδάρη 12 & Σαλαμίνος 2 Περιστέρι, 12132
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΣΤΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Η ερωτική ζωή αποτελεί πηγή ζωής, χαράς και υγείας. Προβλήματα στην ερωτική ζωή δημιουργούν δυσάρεστες καταστάσεις στο ζευγάρι, άγχος και κατάθλιψη. Ένα τέτοιο πρόβλημα είναι η στυτική δυσλειτουργία (η αδυναμία πραγματοποίησης και διατήρησης ικανοποιητικής στύσης, ούτως ώστε να υπάρξει ερωτική πράξη).
 
Αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό και σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις, εμφανίζεται περίπου στο 50% των ανδρών ηλικίας άνω των 40 ετών. Τα αίτια μπορεί να είναι διάφορα: ουρολογικά (π.χ. προστάτης), ψυχολογικά (π.χ. κατάθλιψη), η λήψη διαφόρων φαρμάκων ή ουσιών (π.χ. αλκοόλ) αλλά και αγγειακά αίτια (π.χ. γενικότερη αγγειακή διαταραχή).
 
Σε πολλές περιπτώσεις η στυτική δυσλειτουργία συνδυάζεται με στεφανιαία νόσο, η οποία μπορεί να μην έχει άλλα συμπτώματα. Επίσης πολλές φορές συνδυάζεται με παράγοντες κινδύνου για αρτηριοσκλήρυνση (βλ. Παράγοντες Κινδύνου για Στεφανιαία Νόσο). Για τους λόγους αυτούς, όλοι οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία πρέπει να υποβάλλονται σε καρδιολογικό έλεγχο, μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, των λιπιδίων και του σακχάρου του αίματος και αυτοί που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο να υποβάλλονται σε επιπλέον έλεγχο (π.χ. με δοκιμασία κόπωσης για ανίχνευση στεφανιαίας νόσου).
 
Η αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας είναι αποτελεσματική και αρκετά ασφαλής. Τα τελευταία χρόνια μια ομάδα φαρμάκων αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Είναι οι ανταγωνιστές της φωσφοδιεστεράσης-5 και συγκεκριμένα οι δραστικές ουσίες: σιλδεναφίλη, βαρδεναφίλη και ταδαλαφίλη. Τα φάρμακα αυτά είναι ασφαλή, αλλά η χρήση τους θα πρέπει να συζητηθεί πρώτα με τον καρδιολόγο.
 
Η ταυτόχρονη λήψη αυτών των φαρμάκων με νιτρώδη (φάρμακα για τη στηθάγχη), μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της αρτηριακής πίεσης. Αν ένας ασθενής υποστεί ένα καρδιακό επεισόδιο, αφού έχει πάρει τις προηγούμενες ώρες φάρμακα για στυτική δυσλειτουργία, θα πρέπει να το αναφέρει στον ιατρό του, για να μη χορηγηθούν νιτρώδη. Το ίδιο ισχύει για κάποια φάρμακα που χορηγούνται για την υπερτροφία του προστάτη.
 
Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, διάφορα άλλα μέτρα μπορεί να βελτιώσουν το πρόβλημα. Η διακοπή καπνίσματος, η απώλεια βάρους, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, του σακχαρώδους διαβήτη και της χοληστερίνης, η φυσική άσκηση και η αποφυγή ορισμένων ουσιών και φαρμάκων μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της στυτικής δυσλειτουργίας.
 
Πρέπει να γίνει αντιληπτό στο ευρύ κοινό ότι η στυτική δυσλειτουργία, εκτός από ερωτικό πρόβλημα, μπορεί να υποκρύπτει σιωπηλή στεφανιαία νόσο και γενικότερα πρόβλημα αρτηριοσκλήρυνσης και αγγειακής λειτουργίας. Τα προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας συνήθως συζητούνται με τους ουρολόγους και τους οικογενειακούς ιατρούς, όμως με βάση αυτά που αναφέραμε, ένα πιθανό καρδιολογικό πρόβλημα πρέπει να ελέγχεται.