Επικοινωνία

Τ: 210-5738369
Κ: 6977-007478
Ε: s.astrinakis@gmail.com

Ώρες Ιατρείου

Δευ - Παρ: 16:00 - 21:00

Διεύθυνση

Παναγή Τσαλδάρη 12 & Σαλαμίνος 2 Περιστέρι, 12132
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ;

Η αγγειοπλαστική είναι μια θεραπεία της στεφανιαίας νόσου. Η στένωση στην αρτηρία ανοίγει με ειδικό μπαλόνι και στη συνέχεια τοποθετείται ειδικός μεταλλικός σκελετός σαν οριζόντιο ελατήριο (stent) για να κρατάει την αρτηρία ανοικτή. Η αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αρτηριών (μπαλονάκι ή PTCA ή PCI), εκτελείται από επεμβατικούς καρδιολόγους για να ανοιχτεί η φραγμένη αρτηρία και να ξαναρχίσει να πηγαίνει η σωστή ποσότητα αίματος στην καρδιά.
 
Η αγγειοπλαστική χρησιμοποιείται ως εναλλακτική θεραπεία αντί για τη χειρουργική επέμβαση παράκαμψης των στεφανιαίων αρτηριών (by-pass). Είναι λιγότερο αιματηρή από τo bypass, λιγότερο ακριβή, πιο σύντομη κι ο ασθενής επιστρέφει συνήθως στο σπίτι του την επόμενη μέρα.
 
Το κύριο μειονέκτημά της είναι ότι στο 20-30% των ασθενών τους επόμενους 6 μήνες μπορεί η αρτηρία να ξανακλείσει (επαναστένωση). Τα νέα stents όμως, απελευθερώνουν ουσίες που μειώνουν το ποσοστό της επαναστένωσης. Η αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αρτηριών εκτελείται σε μη επείγουσα βάση για τη θεραπεία των χρονίων στεφανιαίων στενώσεων και σε επείγουσα βάση για τη θεραπεία του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Πώς γίνεται;

Αφού έχει γίνει στεφανιογραφία και εκτίμηση των στεφανιαίων στενώσεων, η άκρη ενός ειδικού καθετήρα αγγειοπλαστικής τοποθετείται στην αρχή της στενωμένης αρτηρίας. Ο καθετήρας οδηγείται από τη μηριαία αρτηρία με τον ίδιο τρόπο που οδηγούνται οι καθετήρες της στεφανιογραφίας.
 
Ο οδηγός σύρμα τοποθετείται μέσα στη στένωση. Πάνω από το σύρμα υπάρχει καθετήρας που στην άκρη του έχει ένα οριζόντιο μπαλονάκι το οποίο τοποθετείται μέσα στην στένωση. Μετά, αέρας περνάει στο μπαλονάκι κι αυτό φουσκώνει. Αν το άνοιγμα της αρτηρίας δεν είναι ικανοποιητικό, συρμάτινο ελατήριο (stent) τοποθετείται στην στένωση και μένει εκεί, ενώ ο καθετήρας αφαιρείται.

Ποιοι ασθενείς κάνουν αγγειοπλαστική;

Όσοι ασθενείς έχουν στηθάγχη ή ισχαιμία στη δοκιμασία κόπωσης ή το σπινθηρογράφημα. κάνουν συνήθως αγγειοπλαστική. Τέτοιοι ασθενείς έχουν οξύ έμφραγμα με μετεμφραγματική στηθάγχη, παλαιό έμφραγμα μυοκαρδίου και θετική δοκιμασία κόπωσης, σοβαρή σταθερή στηθάγχη, ασταθή στηθάγχη που δε φεύγει με φάρμακα και στενώσεις σε αρτηρίες-μοσχεύματα.
 
Σήμερα, με την αγγειοπλαστική λίγοι είναι οι ασθενείς που οδηγούνται στο χειρουργείο για αορτοστεφανιαία παράκαμψη (by-pass).

Ποιες είναι οι επιπλοκές;

Μπορεί να γίνει επαναστένωση της αρτηρίας λόγω θρόμβου τις πρώτες μέρες. Μπορεί να προκληθεί οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου. Ίσως σπάσει η στεφανιαία αρτηρία. Υπάρχει ενδεχόμενο για θρομβοεμβολικά επεισόδια. Πολύ σπάνια ίσως επέλθει θάνατος.

Τι είναι επαναστένωση;

Σε ένα ποσοστό 20-30% των ασθενών παρουσιάζεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο επαναστένωση της αρτηρίας λόγω υπερβολικής αντίδρασης επούλωσης. Τότε χρειάζεται νέα αγγειοπλαστική. Σήμερα με την τοποθέτηση stents το πρόβλημα έχει μειωθεί πολύ.

Σχόλιο

Καμιά επεμβατική μέθοδος (όπως η αγγειοπλαστική και το by pass) δε θεραπεύει τη στεφανιαία νόσο, αλλά τροποποιεί τη φυσική της πορεία. Η σωστότερη θεραπεία αφορά τους παράγοντες κινδύνου (βλ. Παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο), που προδιαθέτουν στην εμφάνιση της αρτηριοσκλήρυνσης, αλλά και στην υποστροφή της όταν ήδη έχει εκδηλωθεί.